یکی از سرگرمیهایی که باعث پرورش مهارتهای مختلف ازجمله تحصیلی، فیزیکی و اجتماعی کودکان میشود، نواختن ساز است. بسیاری از والدین تصمیم میگیرند سازی را برای کودک خود تهیه کنند تا از این طریق بتوانند مهارتهای مختلف او را پرورش دهند.
اما سوالی که برای بسیاری از والدین دراین خصوص پیش میآید این است که یادگیری کدام ساز برای کودک آنها مناسبتر است و یک ساز خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد که باعث تقویت مهارت کودک شود. با ما همراه باشید تا با چند ساز مناسب کودکان آشنایتان کنیم.
ملاکهای انتخاب ساز برای کودکان چیست؟
یادگیری ساز برای کودکان دارای فواید و مزایای زیادی است. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که زمانی که کودک یادگیری سازی را شروع میکند، زمان زیادی از روز خود را باید صرف تمرین و یادگیری کند؛ بنابراین در انتخاب ساز برای کودک خود باید به نکات زیادی توجه کنید.
مهمترین مسئله در انتخاب ساز، علاقه کودک به صدا و نواختن یک ساز است. به دلیل اینکه برای آموختن ساز باید تمرین مداوم کند و در صورت عدم علاقه کودک به سازی که در حال یادگیری آن است، کیفیت یادگیری او کاهش مییابد.
از جمله نکات مهمی که برای انتخاب ساز کودک خود باید به آنها توجه کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درصورتیکه سن کودک شما زیر ۶ سال باشد، حساسیت در انتخاب ساز بیشتر میشود زیرا باید توجه داشت که کودک شما دلیل یادگیری آن ساز و یا اصول موسیقی را درک میکند یا خیر. از مناسبترین سازها برای آموزش به کودکان زیر ۶ سال میتوان ویولن و پیانو را نام برد.
این دو ساز درکی پایهای از دنیای موسیقی به کودک داده و در صورت انتخاب یکی از این دو ساز، اگر در زمان دیگری به ساز جدیدی علاقه پیدا کردند، به راحتی میتوانند آن ساز را به عنوان ساز دوم خود فرا بگیرند. زیرا ویولن و پیانو سازهایی منعطف هستند و علاوه بر این، اندازه آنها بهخصوص ویولن برای اندام کودکان و محدودیت جسمی آنها مناسبتر است.
برای پیدا کردن علاقه کودکتان، میتوانید از نوازندگان سازهای مختلف بخواهید قطعهای را برای آنها اجرا کنند و یا قطعاتی از تکنوازی سازهای مختلف را برایشان پخش کنید و ببینید که کودک شما با صدای کدام ساز ارتباط بهتری برقرار میکند. همچنین میتوانید درمورد سبکهای مختلف موسیقی و انواع سازها با کودک خود صحبت کنید تا از این طریق متوجه شوید او به چه سازی بیشتر علاقه دارد.
برخی از سازها، مانند سازهای بادی مناسب کودکان زیر ۵ سال نیست؛ بنابراین هرچه سن کودک شما بیشتر میشود، تنوع انتخاب ساز نیز برای شما افزایش پیدا میکند. برای کودکان با سنین پایین سازهایی مانند بلز، ارف و ویولن پیشنهاد میشود.
از نظر بسیاری از اساتید موسیقی، درصورتیکه کودک خود را در زمان زودتر از آن چیزی که باید به کلاسهای موسیقی بفرستید، امکان دلزدگی و کور شدن استعداد آنها برای همیشه وجود دارد. و کودک به دلیل سن پایینش در صورت روبهرو شدن با سختیهای یادگیری ساز ناامید میشود. اکثر کودکانی که در سن زیر ۸ سال به کلاسهای آموزش موسیقی با سازهای جدی فرستاده میشوند، با ناامیدی و کاهش اعتمادبهنفس مواجه میشوند.
ازجمله سازهای محبوب در بین کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پیانو و کیبورد از محبوبترین سازها در بین کودکان هستند. پیانو سازی است که حدود ۳۰۰ سال قدمت داشته و جزو مشهورترین و محبوبترین سازهای دنیا به شمار میآید. یادگیری پیانو برای کودکان علاوه بر افزایش تمرکز و مهارت، باعث شکوفا شدن استعدادهای دیگر و ایجاد فرصتهای جذاب برای آنها میشود.
گیتار یکی از پرطرفدارترین سازها نه تنها بین کودکان بلکه بین تمامی سنین جامعه است. بهخصوص برای نوجوانان، یادگیری گیتار باعث میشود تا زمینه مناسبی جهت یادگیری انواع سبکها ایجاد شود. همچنین گیتار در مراحل ابتدایی یادگیری چندان سختی ندارد.
ویولن سازی است که تقریباً همه آن را دوست دارند. البته یادگیری آن کمی زمان میبرد. اما درصورتیکه کودک از سن پایین شروع به یادگیری پیوسته آن کند، میتواند هرچه زودتر بهخوبی آن را بنوازد. بهترین زمان برای یادگیری ویولن پیش از وارد شدن به دورهی نوجوانی است.
کاخن سازی است سبک که به راحتی حمل میشود. کاخن را هم با دست و هم با چوب میتوان نواخت و با تغییر جایگاه ضربه صداهای متفاوتی ایجاد میشود. همچنین کاخن نسبت به سازهای دیگر دارای قیمت مناسبتری است.
ساکسیفون شاید در نگاه اول برای کودکان سنگین به نظر برسد، ولی این ساز در اندازههای مختلفی برای گروههای سنی متفاوتی ساخته شده است. به طور مثال گروههای سنی ۷ یا ۸ سال میتوانند از ساکسیفون آلتو استفاده کنند. درصورتیکه کودک شما علاقه به همنوازی با نوازندگان دیگر داشته باشد، این ساز شروع مناسبی برای او است.
یکی از سازهای کوبهای ایرانی، تنبک است. این ساز نیز در اندازههای مختلفی ساخته شده و یکی از بهترین سازهای کوبهای برای کودکان زیر ۶ سال نیز به شمار میآید. برای دریافت مهارت کافی در نواختن تنبک، باید روزانه تمرین زیادی انجام داد. ساز تنبک نیز مانند سایر سازها در قیمتهای مختلفی موجود است.
درامز برای کودکانی مناسب است که به دنبال تخلیه انرژی و ایجاد صدا هستند. این ساز هیچگاه تکراری نشده و برای ارتقای سلامت فیزیکی، روحی و ذهنی کودکان و نوجوانان بسیار مناسب است.
یکی دیگر از سازهای زهی مضرابی سنتور است که در بسیاری از کشورها آموزش داده میشود. دوره مقدماتی سنتور برای کودکان باتوجهبه مقدار تمرینی که انجام دهند، حدود ۸ تا ۹ ماه زمان میبرد.
در این مقاله بهترین سازها برای آموزش به کودکان معرفی شد. با همه اینها باید توجه کنید که کودک شما خودش چه سازی را انتخاب میکند. باتوجهبه راهکارهایی که در این مطلب آموزش داده شد، میتوانید متوجه شوید که فرزندتان به چه نوع سازی علاقه دارد.
باید بگذارید کودک خودش متناسب با علایق و توانمندیهای خود، ساز مناسب خود را انتخاب کرده و همان را تا آخر ادامه دهد. سازهایی که در این مقاله معرفی شد، برای کودکان از ۴ تا ۶ سال مناسب هستند.
منبع: سایت ماژورین